OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Tropické ovocie

Granátové jablko - zázrak bohov

Granátové jabĺčko je veľmi chutné a osviežujúce ovocie, ktoré vedia oceniť najmä obyvatelia vyprahnutých suchých a teplých subtropických krajín. U nás sa dá bežne kúpiť najmä na jeseň alebo v zime. Jabĺčko najprv prerež na polovicu a povyberaj z neho dužinaté guľôčky, z ktorých každá obsahuje jedno semeno. Sú veľmi šťavnaté a majú podobnú chuť ako hrozno. Môžeš odšťaviť aj plod, podobne ako citrusy. Vynikajúce je v ovocných šalátoch. V mnohých krajinách sa šťava používa aj na výrobu lahodného vína. Granátové jablko rastie na granátovníku (Punica granatum). Má pôvod v Ázii, presnejšie v oblasti od dnešného Iránu až po úpätia Himalájí v Indii. Odtiaľ sa pestovaním rozšíril po celej západnej Ázii až do Európy, najmä do krajín pri Stredozemnom mori. Táto drevina má malé lesklé tmavozelené listy a neobyčajne krásne kramínovočervené kvety. Tie po opelení lupienky odpadnú a začne sa z nich tvoriť guľatý, červenkastý plod – granátové jablko. A ešte zaujímavosť – práve toto jablko, nazývané aj „zlaté“, bolo vraj príčinou vzniku trójskej vojny. 

 

 

Papája – lahodný plod z Mexika

Papája patrí medzi najsladšie a najlahodnejšie ovocie. Rastie na melónovom strome – papáji, ktorý pochádza z tropických oblastí Mexika. Obsahuje celý rad dôležitých vitamínov, minerálov, bielkovín, ale predovšetkým enzýmov. Papája je rastlina väčšinou 2 – 10 m vysoká, na prvý pohľad podobná palme. Plod papáje je oválneho až hruškovitého tvaru. Je asi 10 – 20 cm dlhý a dosahuje hmotnosť 0,5 – 1 kg, niektoré druhy až 10 kg. V zrelosti je na povrchu zelenožltej farby, vo vnútri sa nachádza mäkká oranžová dužnina a uprostred dutina s malými bobuľkovitými čiernymi semienkami. Dobre vyzreté plody papáje sú medovo sladké a chuťou pripomínajú ananásový melón. U dovážanej papáje je ale chuť dosť nevýrazná, preto je treba nechať zelený plod doma ešte dozrieť pri izbovej teplote. Papáju v obchodoch dnes dostať po celý rok. Dužina sa konzumuje priamo, alebo v ovocných šalátoch, kde ju môžeš skombinovať s ďalším ovocím. Pred konzumáciou by si mali šupku papáje vždy olúpať. A ako toto ovocie správne nakrájaš? Odrež asi 2cm na každom konci. Nožom alebo škrabkou na zeleninu odstráň šupku, rozrež papáju po dĺžke na dve polovice a odstráň lyžičkou semená. Plod potom môžete pokrájať a pochutnať si na ňom. 

 

 

Liči – čínska slivka

Plody sa vo svete považujú za jeden z najaromatickejších a najchutnejších druhov ovocia. Niekedy ich volajú aj čínska slivka. Liči je vlastne malý, oranžovočervený plod, ktorý má pomerne tvrdý obal a trochu pripomína jahodu. Domovom liči je južná Čína, no dnes sa úspešne pestuje aj v Afrike, na Madagaskare, v Ázii, na Floride a v iných subtropických oblastiach. Liči je vždyzelený, subtropický strom, ktorý dorastá do výšky desať až dvanásť metrov. Mnohé stromy bohato rodia aj vo veku deväťdesiat rokov. Strom je veľakrát celý obrastený slabočervenými plodmi, ktoré svojou hmotnosťou ohýbajú konáre až po zem. Plody sú obalené v tvrdšej vajcovitej škrupine, ktorú musíš najprv odstrániť. Biela a veľmi šťavnatá dužina má vynikajúcu chuť, pripomínajúcu grapefruit namáčaný v bazovom sirupe. Pre veľkú kôstku vnútri plodu je dužina pomerne malá. Liči sa používajú do ovocných šalátov, zmrzlín, kokteilov a v Oriente sa pridávajú aj do rôznych varených pokrmov a ako príloha k omáčkam. 

 

 

Physalis – židovská čerešňa

Je to zelenožltá bobuľa veľká asi ako čerešňa, ktorá sa nachádza v uzatvorenom, svetlohnedom obale. Má sladkokyslú chuť podobnú ananásu. Po vybratí môžeš jesť bobule i za surového stavu. V ovocných šalátoch sú vynikajúce. Je potrebné ich však rozpoliť. Dužina potom lepšie prijíma cukor. Dá sa tiež usušiť, vtedy sa podobá hrozienkam. Pozor, nezrelé plody sú jedovaté! 

 

 

                      

 

 
Banán – rýchly zdroj energie


Banán patrí k najstarším plodinám na svete. Pôvodom sú banánovníky z oblasti južnej a juhovýchodnej Ázie, kde ich ľudia využívajú už takmer 3500 rokov. Do Stredomoria sa banány dostali okolo roku 300 p. n. l. zásluhou vojsk Alexandra Veľkého a o ich ďalšie rozšírenie sa potom pričinili Arabi, ktorí banány pomenovali. V preklade slovo banán znamená „prst“. Jeden banán znamená teda jeden prst. Banány rastú v trsoch a na jednom trse zvyčajne narastie aj 200 „prstov“. Najväčšie množstvo banánov sa konzumuje v surovom stave, tak ako to poznáme aj u nás. Banány sú súčasťou ovocných šalátov, marmelád, pást, príloh. Menej známe nám je to, že jesť sa dajú aj nerozvité kvety – pupene, ktoré po sparení vriacou vodou strácajú horkú chuť a slúžia ako vynikajúca zeleniny. Po namáhavom fyzickom alebo psychickom výkone zjedz banán. Postaví ťa na nohy. Ak sa ráno príliš dlho rozbiehaš, skúste si dať pred odchodom do školy banán. Aj malý kúsok sa rýchlo mení na energiu. 

 

 

Pomelo

Pomelo je najväčší citrusový plod. Občas dorastá až do 5 kg. Jedlá časť plodu je však podstatne menšia, z kilového pomela získaš dužinu zhruba ako veľký pomaranč. Pomelo sa podobá na grep, ale je chutnejšie, lebo dužina nie je horká, len musíte olúpať všetky šupky.